- Доц. Ганев, споделяте ли мрачната прогноза на бившия финансов министър Симеон Дянков,

...
- Доц. Ганев, споделяте ли мрачната прогноза на бившия финансов министър Симеон Дянков,
Коментари Харесай

Миризмата на "Гнилите ябълки" трови икономиката

- Доц. Ганев, споделяте ли мрачната прогноза на бившия финансов министър Симеон Дянков, че до две години ще се наложи повдигане на налози - най-много поради " дупката " в пенсионната система, която се разраства неудържимо?

- Факт е, че пенсионната система в България ще се напряга от ден на ден и повече и потребността от бюджетни инжекции в нея пораства стремглаво. Така нареченото публично обезпечаване е пирамидална схема - пенсионните вноски на новите участници отиват за заплащане на пенсиите на по-старите. При това страната ни принуждава да участваме в тази пирамида - не можеш да кажеш: Не желая да вземам участие повече, изплатете ми парите, които съм внесъл до момента. А защото популацията на България понижава и застарява, все по-малко работещи би трябвало да поемат разходите за от ден на ден пенсионери. Щеше да е елементарно, в случай че на четирима работещи се пада един пенсионер. Но няма как един работещ да устоя пенсионер и половина, системата ще рухне, в случай че не я крепи бюджетът. 

И вторият пенсионен дирек има проблеми. Той е недокапитализиран и това е огромният грях на поредност държавни управления -  според първичния проект още преди 15 години вноската за втора пенсия трябваше да е станала 7%, а тя си стои на 5%. Има и доста ограничавания, които са във щета и на пенсионните фондове, и на техните клиенти, тъй като им пречат да генерират високи приходи. Да не приказваме, че ръководещите разрешиха на хората да изоставен пенсионните фондове, където е ясно кой какъв брой пари има в персоналната си партида, и да се върнат в държавното ДОО, където всички пари отиват в един кюп и ситуацията е " Куче влачи, следа няма ".   

-  Е, освен това " възходящо напрежение "  наистина ли ще ни сполети повдигане на налози и за какво Дянков счита, че ще е Данък добавена стойност, а не плоският подоходен данък, който има толкоз гръмогласни критици?

- Първо, не мисля, че ще се случи в околните 2-3 години, по-скоро ще е в края на десетилетието. Да, разноските за пенсии порастват, страната е във валутен ръб, не може да печата пари и остава да вдигне някой налог. В това отношение логиката на Дянков е изрядна. Но не знам дали е политически допустимо - не съм сигурен, че някой ще има куража. 

- Защо не - БСП от време на време внася планове за унищожаване на плоския данък, за въвеждане на необлагаем най-малко и за високи ставки за богатите? 

- Първо, това въобще няма да докара до повече доходи в бюджета, по-скоро може да се случи противоположното и отново няма да има пари за пенсии.  Второ, като беседвам с последователи на прогресивното облагане, постоянно ги запитвам къде слагат летвата за " непристойно благосъстояние ", което желаят да санкционират с висок налог, и те постоянно се оплитат в отговора. Защото се оказва, че концепцията им за благосъстояние обгръща междинната класа, хората със междинните приходи. Това са доста гласоподаватели, а партията, която реши да ги накаже с по-висок налог, рискува да ги загуби. 

- Как оценявате антикризисните ограничения на кабинета " Борисов " през тежката 2020 година?

- Не утвърждавам изборното понижаване на Данък добавена стойност за тези, които викат по-силно или си общуват на четири очи с премиера. Намирам за възмутително, че това бе направено без никакви разбори и сметки - даже на гърба на салфетка не написаха какво чакат като плюсове и минуси от сходна мярка. И в този момент няма разбор какъв е резултатът от свалянето на ставката от 20% на 9% - нито за заведенията, нито за бебешките храни и памперсите. Да, книгоиздателите оповестиха, че имат растеж на продажбите, само че Министерството на финансите мълчи. А е редно да каже колко са избавените работни места като резултат от намаляването на Данък добавена стойност, какво става с приходите от налога и така нататък

Най-известната мярка - " 60 на 40 ", наподобява, посработи. Но отново има партизанлъци, гафове - една компания се класира за помощ, друга не, не напълно ясни и премислени критерии. Смятам, че тегленето на милиардния заем през 2020 година беше вярно. Моментът бе доста добре уцелен - България взе парите при доста положителни условия, в този момент те стоят в запас и страната ни стои много устойчиво финансово.

- Но през декември държавното управление за нула време извади и изхарчи цели 4 милиарда лв. от фискалния запас, без да разберем къде отиват тези пари.

- Принципно фискалният запас е тъкмо за обстановки като сегашната - " бели пари за черни дни ". Иначе си е традиция държавното управление да " развързва кесията " през декември.  Да, непрозрачното харчене е голям проблем. И, да, сега сумата е рекордна, само че белким сте сюрпризирани? Изборите са напълно близо и няма мощ, която да спре ръководещите да харчат като луди в предизборна обстановка. 

-  Защо огромните вложения все заобикалят България и отиват в други източноевропейски страни? Вижте последните вести - южнокорейски колос подвига цех за акумулатори за електрически автомобили в Унгария за 2.3 млрд. долара, китайци вършат голям цех за хладилници в Румъния, " Фолксваген " се отхвърли да прави нов цех, само че преди това предпочете Турция...

-  У нас вложителите - и задгранични, и локални, не се усещат сигурни, не са предпазени. Наскоро участвах в проучване за връзката сред икономическото развиване и успеваемостта на правораздавателния бранш (изпълнението на договорите, правната сигурност има значимо значение за разноските на бизнеса). Направихме обзор на различни интернационалните проучвания и обзорни показатели през последните 13-15 години. Това, което споделят те за България, е част от обяснението защо са малко задграничните вложения. Сравнението със сродни страни като Румъния и Сърбия в тези ранглисти - едната е член на Европейски Съюз, другата не е, демонстрира, че и двете се оправят по-добре от нас. Нашата правна система работи по-зле и надлежно по доста стопански знаци изоставаме.

В изследването посочваме и съответни случаи - абсурдът с " Гнилите ябълки " в правосъдната система и кражбите на компании, " Осемте джуджета ", съшитите с бели конци каузи против предприемачи като братя Бобокови, Иво Прокопиев, някогашните министри Дянков и Трайчо Трайков и др. - все явни образци за опити за тормоз през правосъдната система. Тази незащитеност на правата поражда неустановеност и следствията от това са две - оскъпява се правенето на бизнес и се убиват тласъците за вдишване на опасности (какъв е смисълът, ако ти направиш пробив, а утре някой ти превземе фирмата). 

-  Но е реалност, че Турция, Сърбия, дори Унгария, която рискува да наруши европравилата, оферират доста великодушни държавни помощи и по този начин притеглят едрите инвеститори.

- Аз съм убеден съперник на такова привличане на вложители.  Да, ще влязат едни пари, да, ще се основат едни работни места. Но в момента, в който някой предложи на този вложител по-големи " бонбончета ", той ще си вземе машините и ще се реалокира. На Румъния прочее това към този момент доста пъти ѝ се случва - вложенията идват поради данъчни облекчения, а като изтече срокът на преференциите, " си взимат чукалата " и отиват другаде. Нямам нищо срещу, в случай че България даде бланкетна данъчна преференция за всички вложители - като нулевия налог за реинвестираната облага, както е в Естония. Но не е почтено да даваш облекчения, привилегии само на определени компании. Това е порочно и е късогледа политика. 

- Какво мислите за несекващия скандал " АЕЦ Белене "  и за следващия поврат с местенето на плана в Козлодуй?

-  Чудя се дали държавното управление не праща кодирани известия на някого за нещо, или в действителност търси излаз от " клопката " - имаме " мочур ", в който са заровени милиарди и продължава да се оскъпява, при това се твърди, че е сеизмоопасен. Вариантът с преместването може да е търсене на решение, а може да е следващата " димка " и след време държавното управление да се отметне, както толкова пъти се е случвало. 

Това е един от огромните проблеми на ръководството на Бойко Борисов - толкоз пъти са лъгали, че към този момент не им имаме вяра, даже да споделят истината. Само вижте историята с кюлчетата и чекмеджето в спалнята на премиера - какъв брой разнообразни и взаимно изключващи се " пояснения " ни сервира този човек в рамките единствено на едно лято. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР